Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » Tinerii si somajul

Tinerii si somajul

Tinerii si somajul

Tinerii si somajul

Datorita situatiei economice actuale, tot mai multi tineri apeleaza la indemnizatia de somaj. Aceasta se poate acorda incepand cu varsta de 16 ani.

Pentru a putea beneficia de dreptul la somaj, o persoana trebuie sa fi lucrat cu contract de munca cel putin 12 luni, perioada in care i-a fost platita contributia pentru somaj.

A doua conditie foarte importanta este legata de incetarea contractului de munca. Pentru deschiderea dreptului la somaj, contractul de munca nu trebuie sa inceteze din vina angajatului (demisie, concediere din motive disciplinare, acordul partilor).

Si studentii pot primi dreptul la somaj, daca indeplinesc aceste conditii. Valoarea indemnizatiei de somaj reprezinta 75% din salariul minim brut pe economie, la care se adauga un procent in functie de perioada pentru care s-a platit contributia pentru somaj. Acest procent incepe insa sa se acorde dupa o vechime de 3 ani pe carnetul de munca.

Perioada pentru care se acorda somajul depinde tot de vechimea in munca. Astfel, pentru persoanele care au o vechime de minim 1 an, se acorda indemnizatie de somaj pe o perioada de 6 luni, pentru cele care au minim 5 ani vechime, se acorda 9 luni, iar pentru o vechime in munca de peste 10 ani, se acorda 12 luni de somaj.

Daca ati terminat liceul sau facultatea si nu ati mai lucrat cu contract de munca, puteti primi dreptul la somaj daca nu reusiti sa gasiti un job intr-un termen de 60 de zile. In aceste conditii, trebuie sa faceti dovada ca ati incercat sa va angajati prin cateva negatii scrise de la locurile de munca.

Valoarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 50% din salariul minim brut pe economie, iar perioada de acordare a acesteia este de 6 luni. Daca sunteti absolventi si beneficiati de indemnizatie pentru somaj, aceasta va inceta in momentul in care decideti sa va inscrieti la o forma de invatamant superior (facultate sau masterat).

Absolventii care reusesc sa-si gaseasca un loc de munca dupa terminarea studiilor, au anumite beneficii, acordate de catre Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. In primul rand, daca reusiti sa va angajati cu contract de munca, in perioada celor 60 de zile de la absolvirea studiilor, primiti o indemnizatie egala cu un salariu minim brut pe economie. Daca va angajati dupa cele 60 de zile de la absolvire, veti primi toata valoarea indemnizatiei de somaj pentru cele 6 luni in care v-ar fi fost acordata, insa dupa o perioada de 12 luni de la angajare.

Fie ca sunteti studenti sau absolventi, este bine sa cunoasteti toate aceste informatii despre somaj, pentru a putea beneficia de ele in cazul in care aveti nevoie!Mai multe despre "Tinerii si somajul":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania