Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact

Femeia Negociator

Femeia Negociator

Femeia Negociator

Circula o prejudecata conform careia barbatul ar fi un mai bun negociator. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand compari barbat cu barbat :)!

Scris de Marian RUJOIU,
Specialist Negociere, Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

In acest articol nu vreau sa fac vreo comparatie intre barbati si femei, voi spune numai ca ei sunt diferiti. Si cum sunt un numar infinit de articole care abordeaza negocierea ca pe o actiune masculina, mi-am propus sa subliniez acele lucruri care fac dintr-o femeie un negociator stralucit. Atat in cursurile de negociere pe care le sustin cat si in afaceri am observat tendinta femeilor de a se subestima, dar mai ales tendinta barbatilor de a considera ca rolul de negociator revine exclusiv barbatilor. Sexul Frumos stie sa negocieze, chiar foarte bine si sper ca acest articol o sa va demonstreze acest lucru.

Daca esti femeie si citesti acesti articol vei constientiza care sunt acele atuuri de care dispui intr-o negociere, iar daca esti barbat si ai rabdare sa citesti pana la final, cel mai probabil nu vei mai subestima puterea de negociere a unei femei! Voi expune 5 trasaturi care fac din femei un negociator redutabil!

1. Construirea de relatii! Din punct de vedere genetic femeile pun mai mult pret pe oameni, in timp ce barbatii pun mai mult pret pe obiective sau procese. Femeile se pricep mult mai bine sa construiasca relatii, spre deosebire de barbati care nu au aceasta abilitate. O femeie stie sa lege relatii asa cum niciun barbat nu poate! Poate ajunge la lucruri personale extrem de rapid, spre deosebire de barbati care merg focusat catre a obtine un pret mai bun de exemplu. Lucrul cel mai cautat in mediul vanzarilor este construirea de relatii. Relatiile sunt cele care fac diferenta intre companii. Modul cum construiesti relatii si cum le intretii iti poate asigura succes in viata personala si profesionala. Femeia se pricepe mai bine la relatii intrucat pune un pret mai mare pe oameni. O femeie vrea sa cunoasca amanunte despre persoana pe care o are in fata, asculta activ si se implica, spre deosebire de barbat pentru care a asculta face parte dintr-un proces si de cele mai multe ori este simulat. Asadar, construieste relatii, vei avea de castigat mai mult decat iti imaginezi.

2. Dezvoltarea de alternative! O negociere este diferita de o vanzare prin aceea ca in negociere sunt abordate multe alte aspecte in afara de pret. Se aduc in discutie credibilitatea partenerilor, acorduri posibile, livrare, termen de plata, discounturi, accesorii si noi oportunitati. Barbatii au o capacitate extraordinara de a se focusa, spre deosebire de femei care au o capacitate extraordinara de a dezvolta. Cand o femeie merge la negociere cu scopul de a obtine un anumit acord, este posibil chiar sa nu vina cu acordul pentru ca in cadrul discutiei au fost identificate trei oportunitati pretioase, pe care un barbat nu le-ar fi descoperit niciodata!

3. Integrare si confort! Inca din cele mai vechi timpuri, barbatul era preocupat de a invinge si a cuceri. Femeia in schimb, are alta abilitate si anume acceea de a integra. Intr-o negociere femeia va fi orientata mult mai mult catre abordari castig – castig, spre deosebire de barbati care de cele mai multe ori nu rezista tentatiei de a iesi doar ei in castig si partenerul lor in pierdere. Valoarea pe termen lung a fiecarei strategii, poate fi intuita foarte usor. Atat in lumea afacerilor cat si in viata personala strategiile castig – castig aduc mai multe beneficii decat v-ati putea imagina. Asadar, doamnelor, sunteti pe calea cea buna si faceti exact ceea ce trebuie. Barbatii in general vor sa-si lase amprenta asupra mediului, sa lase o mostenire sa faca lucruri marete cu care sa se mandreasca. Nu-i nimic rau in acest lucru, uitandu-ne insa la femei, acestea au in general scopul de a face o lume mai buna, o lume in care este loc pentru fiecare individ, fie barbat fie femeie. Femeile au puterea extraordinara de a vedea dincolo de interese. Ele vad mai degraba oamenii! O femeie va umaniza o situatie aducand in discutie oamenii si problemele acestora spre deosebire de barbati care vad mai usor rapoarte si statistici. Lumea poate fi un loc mai bun si doamnele se pricep sa puna in practica aceasta cauza.

4. Detaliile cheie! Barbatii se mandresc ca au o vedere de ansamblu net superioara femeilor. Pana la un anumit punct asa este, mergand insa putin mai departe intr-o negociere, fiecare detaliu conteaza. Femeile au abilitatea extraordinara de a vedea detalii care scapa celor mai multi barbati. Barbatii vor spune ca aceste detalii sunt irelevante…pentru ca de fapt nu le vad. Abilitatea femeilor nu se opreste la detalii ci merge mai departe si anume: la contextul precis in care se discuta. Femeile vor face conexiuni deosebite legate de context, spre deosebire de barbati care vor prefera sa generalizeze si sa aiba o viziune de ansamblu. In negocieri, contextul joaca un rol cheie, nicio situatie nu este identica cu alta, la fel cum niciun om nu este identic cu altul.  Doamnele vor avea abilitatea de a personaliza negocierea, de a vedea detalii si de a obtine cele mai bune rezultate.

5. Rezonanta maxima! Acesta este un aspect mai delicat si mi-e greu sa o spun fara sa supar barbatii, care ar putea vedea mai degraba un semnal de alarma. Barbatii cad in capacane mai usor decat femeile. Daca ei vin cu un scop precis, partenerul de negociere le va servi cu o mana exact ce-si doresc insa cu mana cealalta le va lua mai mult decat si-ar putea imagina. Doamnele sunt mult mai sceptice, ele asteapta acel semnal numit rezonanta maxima. Nu vor pune un pret mare pe anumite lucruri considerate importante in negociere. Ele vor pune accent pe toate detaliile si numai cand toate detaliile puse cap la cap vor fi armonioase atunci ele vor avea sentimentul de reozonanta maxima si vor incheia tranzactia. Doamnele vor fi in cautarea acestei rezonante si multi barbati nu vor intelege cum doamnele se blocheaza la detalii minore. Ele nu se blocheaza stimati domni, ele doar sunt in cautarea unei armonii, iar fiecare lucru conteaza. Daca pentru barbati unele lucruri conteaza mai mult decat altele, pentru doamne conteaza toate detaliile in egala masura!

Mi-as dori mult ca cele 5 puncte forte sa fie privite la modul general, intrucat vor exista si exceptii. In plus, este important sa se inteleaga, nu ca barbatii nu ar fi buni negociatori ci ca si doamnele sunt in egala masura. Sexul partenerului de negociere conteaza in negociere, iar fiecare parte vine cu propriile atuuri. Personal consider ca femeile merita din plin titulatura de negociator.

Cele 5 elemente ar putea fi dezvoltate mult mai mult sunt convins insa ca aceste detalii pe care le-am discutat vor oferi doamnelor puncte de sprijin maxim intr-o negociere. Acum daca te gandesti sa apelezi la o doamna pentru o negociere te asigur ca poate fi o alegere inteleapta. Aceasta abordare naste noi intrebari cum ar fi: ”Daca esti barbat cum ar trebui sa negociezi cu o femeie?”, ”Daca esti femeie cum negociezi cu o femeie, sau daca esti femeie cum negociezi cu un barbat”. In cursul de negociere pe care-l sustin abordez si aceste teme, insa in viitorul apropiat, in masura in care considerati oportun as putea scrie articole si pe aceste teme. Daca aveti intrebari le astept cu placere pe adresa de email rujoiu@traininguri.ro sau pe blogul meu personal www.marian-rujoiu.ro.

Retine, in viata nu primesti ceea ce meriti ci ceea ce negociezi!

Scris de Marian RUJOIU,
Specialist Negociere, Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.roMai multe despre "Femeia Negociator":

Gestionarea timpului : cheia succesului

Gestionarea timpului : cheia succesului

Fie ca sunteti antreprenori, directori sau angajati, fiecare se confrunta la un moment dat cu gestionarea singurei resurse care este cu adevarat rara - timpul.

» Citeste tot articolul

Cum pun piciorul in usa negociatorii?

Cum pun piciorul in usa negociatorii?

Tehnica ”piciorul in usa” dovedeste o eficienta marita atunci cand este aplicata. Tehnica a fost studiata incepand cu 1996, ea dovedindu-si eficacitatea si in zilele noastre.

» Citeste tot articolul

Solutii pentru un job nou

Solutii pentru un job nou

Venim in ajutorul vostru cu sfaturi pentru a putea face fata provocarilor cu care o sa va confruntati in demersul vostru pentru a gasi un nou loc de munca.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania