Sa incepem cu vestile proaste. O multitudine de studii indica faptul ca fiecare dintre noi are un rezervor neurologic de vointa si ca daca il folosim pentru un lucru, ne ramane mai putin pentru altele. Activitati ce necesita vointa fac lucrurile sa fie mai dificile atunci cand apare o alta situatie similara. In experimente ce studiaza acest lucru, subiectii carora li s-a cerut sa incercuiasca litera „e" dintr-un text lung, au renuntat mai devreme atunci cand au fost nevoiti sa urmareasca o scena video plictisitoare, statica. Aceeasi pierdere de perseverenta a fost identificata si in acele persoane care fac eforturi sa reziste tentatiei unor alimente, sa isi suprime anumite reactii emotionale, sau chiar atunci cand incearca sa impresioneze pe cineva.
Toate acestea indica faptul ca dispunem de un „buget" limitat de vointa, unul pe care trebuie sa avem grija cum il cheltuim. Unii neurologi considera ca autocontrolul consuma glucoza din sange, care necesita timp pentru a se regenera si ca aici apare acel efect de golire a rezervei.
Vestea buna este ca putem sa ne crestem vointa, ca pe un muschi, in timp, pe masura ce o folosim. Dar ca sa reusim asta avem nevoie de, culmea, vointa.
Cu cat creste mai mult acest „muschi" al vointei, cu atat mai adanc devine rezervorul de auto-disciplina. Indivizii care reusesc sa se tina de o dieta cateva luni sau cei care termina cursuri de administrare a banilor reusesc sa isi diminueze cheltuielile, cata mancare de la fast-food mananca si cat alcool beau. Se uita mai putin la TV si fac mai multe lucruri prin casa, iar aceasta abilitate de a prelungi cat mai mult momentul pana in care simtim nevoia de recompensa, datele arata ca este un indicator pentru succesul profesional.
Aceasta sinteza privind vointa are la baza cartea Intra in mintea ta (Welcome to Your Brain) ai carei autori, Sandra Aamodt si Sam Wang analizeaza detaliile legate de vointa. Intr-un articol din New York Times, insa, cei doi pun o intrebare - desi este clar ca vointa are limite, ce mecanism din creierul nostru ne permite sa o dezvoltam?
Intrebarea mi-a adus aminte de conversatia pe care am avut-o cu Richard Davidson, un vechi prieten si un genial specialist la Universitatea din Wisconsin. Studiile pe care Davidson le intreprinde in prezent se axeaza pe neuroplastie, modul in care experientele pe care le traim ne modeleaza creierul pe parcursul vietii. Surpriza este data de faptul ca, desi pana de curand, se credea ca ne nastem cu un numar fix de celule nervoase care scad treptat pana murim, oamenii de stiinta au descoperit ca de fapt creierul nostru produce in jur de 10.000 de celule in fiecare zi si ca acestea migreaza acolo unde este nevoie de ele. Odata ajunse acolo, fiecare celula creeaza aproximativ 10,000 de legaturi cu alte celule nervoase pe parcursul a patru luni.
Una dintre zonele creierului care ne ajuta sa ne dezvoltam vointa, asa cum arata rezultatele studiilor lui Davidson, este localizata in partea stanga a cortexului prefrontal, centrul decizional al creierului, aflat in spatele fruntii. Planurile si telurile noastre iau nastere aici, iar impulsurile sunt executate prin aceasta zona. Unul dintre circuitele neuronice reduce impulsul emotional si poate fi intarit printr-o varietate larga de metode. Conform explicatiilor lui Davidson din cadrul discutiei noastre, unul dintre regimurile de antrenament ce pare sa aiba rezultate este dezvoltarea constiintei de sine, o forma seculara de meditatie folosita intr-o arie larga de domenii.
Exisa, deci, modalitati de a ne face sa spunem „nu" mai usor atunci cand avem nevoie.
Autor:
Daniel Goleman - invitat Extreme Training
Daniel Goleman vine in Romania pe 25 septembrie 2013. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, "Leadership-Puterea Inteligentei Emotionale", gasiti pe http://www.daniel-goleman.ro/eq/?extreme. Folosind codul promo "extreme" la inregistrarea, veti beneficia de 200 E discount.
Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.
» Citeste tot articolulScrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...
» Citeste tot articolulVa oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.
» Citeste tot articolulVa recomandam: Cum sa iti dezvolti vointa
Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania
studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing