Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » Care este stilul tau emotional?

Care este stilul tau emotional?

Care este stilul tau emotional?

Care este stilul tau emotional?

Câti dintre noi nu s-au suparat din cauza unei certe, a unei discutii aprinse cu seful sau a unei note proaste?

Ati observat cum unii dintre noi trec foarte repede peste aceste situatii in timp ce altii stau imbufnati sau sunt afectati pentru o perioada mai lunga de timp?


Richard Davidson, directorul Laboratorului pentru Neurostiinta Afectiva de la Universitatea din Wisconsin mi-a explicat de ce unii oameni sunt mai abili in a-si reveni decât altii si ce indica acest lucru despre creierul lor. Richie, asa cum ii spun eu de ani de zile, este un fost coleg de studii post-universitare de-al meu din urma cu multi ani si am scris deseori despre revolutionarele sale descoperiri in domeniul neurostiintei. Discutia, de aceasta data, a avut loc pentru un CD audio, „Educa-ti creierul: cultivarea abilitatilor emotionale - (Training the Brain: Cultivating Emotional Skills).


Bineinteles ca este normal sa fii suparat atunci când intâmpini greutatile vietii; asa suntem construiti. Dar unii dintre noi isi pierd cumpatul la cea mai mica provocare sau ramân blocati pe o anumita situatie pentru mult timp. Aceste diferente, conform lui Davidson, sunt explicate prin funtiile creierului.


Pentru cei predispusi sa-si piarda cumpatul foarte usor sau cei care ramân suparati o perioada semnificativa de timp, circuitul din zona creierului care se numeste amigdala - alarma noastra pentru amenintare, pericol si frica - este activ. Dupa spusele lui Davidson, când laboratorul sau scaneaza creierele unor astfel de indivizi, rezultatele indica o reactie clara a mecanismelor ce elibereaza cortizol, un hormon-cheie al stresului.


Asa cum am descris in „Inteligenta sociala" (Social Intelligence) cortizolul poate fi benefic la niveluri scazute, fiind vital in a ne mobiliza in fiecare zi. Dar atunci când cortizolul atinge cote ridicate si se mentine la acest nivel devenim suprasolicitati emotional. Aceasta, mi-a spus Davidson, are un impact si asupra starii noastre de sanatate. David Spiegel, de la Universitatea de Medicina din Stanford, a descoperit ca femeile cu cancer la sân in faza terminala, a caror niveluri de cortizol au ramas la cote foarte inalte, au fost rapuse de cancer mai devreme.


Indivizii care sufera de fobii nu au problema unei indelungate stari de stres cauzate de un eveniment, insa prezinta o reactie extrem de rapida a amigdalei la factori de frica. Cei ce sufera de arahnofobie, de exemplu, isi revin la fel de repede ca cei ce nu au aceasta problema, dar stresul initial cauzat de frica este atât de mare incât acestia fac tot ce le sta in putinta sa nu mai experimenteze acea explozie de anxietate (astfel aparând fobia).


Apoi mai sunt acei oameni care reactioneaza emotional foarte puternic, dar care pot sau nu sa-si revina rapid sau pot sau nu sa isi piarda cumpatul foarte usor. Davidson explica cum cei care au o reactie puternica, dar care isi revin repede, pot fi considerati adaptabili din punct de vedere emotional.


Intuitia ii spune lui Davidson, dupa cum chiar el precizeaza, ca oamenii sunt atrasi de semenii lor care au acelasi stil emotional sau ca renunta la parteneri ale caror stiluri emotionale li se pare ca nu s-ar potrivi cu ale lor. Pe de alta parte, poate ca ar fi indicat ca cineva care sufera de accese de anxietate sa isi gaseasca un partener care ar putea sa ii ajute sa se calmeze.


Davidson adauga ca oricare ar fi stilul nostru emotional, circuitele creierului care il formeaza sunt, intâmplator, si cele mai maleabile, capabile sa se schimbe odata cu noi experiente.


In cadrul conversatiei noastre, Davidson da si vestea buna: practica constiintei de sine ne poate ajuta sa ne imbunatatim stilurile emotionale.


Autor:
Daniel Goleman - invitat Extreme Training
Daniel Goleman vine in Romania pe 25 septembrie 2013
. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, "Leadership-Puterea Inteligentei Emotionale", gasiti pe http://daniel-goleman.ro/eq/?extreme . Folosind codul promo "EXTREME" la inregistrarea, veti beneficia de 200 E discount.Mai multe despre "Care este stilul tau emotional?":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

Care este stilul tau emotional?


InapoiSus
 

Va recomandam: Care este stilul tau emotional?

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania