Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » Calitati necesare in antreprenoriat

Calitati necesare in antreprenoriat

Calitati necesare in antreprenoriat

Calitati necesare in antreprenoriat

Studiile au aratat ca exista calitati cheie care se regasesc in mod obisnuit la oamenii de afaceri de succes.

Articol scris de Dan Dragnea
Trainer Extreme Training,
The way to excellence
www.traininguri.ro

Profilul tipic al omului de afaceri include:

  • Incredere
  • Autodeterminare
  • Deschizator de drumuri
  • Gandire critica
  • Angajament
  • Perseverenta
  • Initiativa

Incredere - Increderea pana la pasiune in produsul sau serviciul tau este o conditie necesara, dar nu si suficienta a succesului. Atragem atentia asupra faptului ca increderea in propriul produs sau serviciu nu trebuie sa fie unidimensionala, pornind doar de la tine catre ceilalti. Mult mai importanta este construirea increderii celorlalti in produsul sau serviciul tau.

Autodeterminare - Convingerea ca rezultatul depinde de propriile tale actiuni, si mai putin de factori exteriori sau de actiunile altor persoane. A da vina pe ceilalti sau pe conjunctura trebuie sa ramana doar o consolare de moment, nu un scop in sine. Asa cum tertii si contextul pot fi pe alocuri piedici in calea succesului, in aceeasi masura pot favoriza si dezvoltarea afacerii. Este doar o chestiune de raportare a persoanei la mediul in care isi desfasoara activitatea.

Deschizator de drumuri - Capacitatea de a avea initiativa, de a lucra independent si de a-ti pune in practica ideile. Un antreprenor de succes incepe prin a fi un administrator bun, apoi un manager din ce in ce mai bun si ajunge sa fie un lider in relatia cu sine si ceilalti.

Gandire critica - Capacitatea de a fi deschis la sfaturile altor persoane, avand tot timpul in minte propriile obiective pe care le-ai trasat pentru afacere. Cu cat un antreprenor discuta si asculta mai multe persoane, cu atat sansele sale de succes sunt mai mari. Idei preconcepute de genul “stiu eu mai bine cum se face” sau „astia nu se pricep la nimic” sunt deosebit de daunatoare in afaceri, ca si in viata. Sfatul unei persoane avizate sau al uneia care a trecut printr-o experienta asemanatoare poate fi un ingredient extrem de util pentru optimizarea ideii tale, iar pe de alta parte te poate scuti de neplacerea unui experiment esuat.

Angajament - Capacitatea de a face sacrificii personale in ceea ce priveste programul prelungit si timpul liber. Experienta arata ca a avea propria afacere determina mai putin timp liber si nu mai mult timp liber. Aceasta cel putin in primele stadii ale afacerii. Programul tau si cel al angajatilor tai se va decala. De asemenea, tabieturile personale si familiale vor trebui modificate. Angajamentul in propria afacere este in primul rand un dozaj optim al experientelor acumulate cu managementul timpului.

Perseverenta - Capacitatea de a continua in ciuda obstacolelor, instabilitatii financiare si expunerii la riscuri. Perseverenta se traduce totodata in capacitatea de a ramane eficient in situatii de stres si presiune externa. Exista persoane care „se pierd” atunci cand au de facut mai multe lucruri deodata, in timp ce alte persoane, dimpotriva, lucreaza mai eficient cand sunt sub presiune. Dincolo de a fi incredibil, fenomenul este explicabil printr-o mai buna organizare in fata unor probleme de natura diversa, fata de tendinta de „moleseala„ in prezenta unei singure lucrari.

Initiativa - Abilitatea de a gasi noi resurse si a fi proactiv, si nu de a merge pe calea „asteptam si vedem ce se intampla”. Initiativa merge mana in mana cu managementul riscului si cu evaluarea corecta a unor oportunitati. Nu trebuie lucrat intre doua extreme, intre a-si asuma toate riscurile si a nu-si asuma nici un risc. Cel care iti asuma orice risc poate castiga cel mai mult, insa poate si pierde peste masura. Totodata, trebuie sa fim constienti ca cel mai mare risc este acela de a nu-si asuma nici un risc.

Ai aceste calitati? Poti si vrei sa devii antreprenor? In sprijinul acestei idei Extreme Training a lansat concursul de Planuri de Afaceri, parte a proiectului Business StartUp, proiect cofinantat de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane prin Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si de Uniunea Europeana prin Fondul Social European.

Detalii pe www.e-antreprenor.ro si www.traininguri.ro. Si tu poti participa!

Articol scris de Dan Dragnea
Trainer Extreme Training,
The way to excellence
www.traininguri.ro



Mai multe despre "Calitati necesare in antreprenoriat":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania