Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » Barbati vs Femei: suntem egali?

Barbati vs Femei: suntem egali?

Barbati vs Femei: suntem egali?

Barbati vs Femei: suntem egali?

Cu toate ca multi sustin opinia conform careia nu se fac diferente intre barbati si femei, acest lucru nu este adevarat.


Inca de la inceputul omenirii s-au facut diferente intre sexe si acest lucru se poate observa si astazi. Aceste diferente se pot observa foarte bine si pe piata fortei de munca, unde in prezent lucreaza mai multi barbati.

Cu toate ca numarul barbatilor este mai mare, femeile ii depasesc in ceea ce priveste numarul angajatilor cu studii superioare. Romancele stau mult mai bine decat barbatii, in special, in domeniul pregatirii in stiinte sociale, jurnalism si comunicare si in privinta pregatirii in business si administratie. Iar barbatii se axeaza in principal pe domenii cum ar fi inginerie, productie si constructii.

Diferentele se regasesc, in mod evident, in salarii. Barbatii castiga, in medie, cu 15% mai mult decat femeile in posturi similare, cu diferente semnificative de la un sector la altul. Aceste diferente de salarii apar si datorita faptului ca domeniile in care lucreaza mai multe femei sunt si cele mai slab platite: sanatate si asistenta sociala (conform INS, peste 78.5% din angajatii in acest domeniu sunt femei), invatamant (conform INS, peste 74% dintre angajatii din invatamant sunt femei) si administratie publica.

De obicei, discrepantele financiare cele mai mari apar in mediul afacerilor, iar in Romania acest domeniu continua sa fie o lume a barbatilor. In general femeile prefera sa nu ia decizii foarte riscante, fata de barbati, pentru care factorul de risc nu reprezinta o problema. Diferentele intre barbati si femei sunt prezente pe piata muncii si in cazul promovarilor in cariera. De asemenea femeile au acces restrans pe piata muncii in anumite domenii economice.

Blocul National Sindical considera ca toate institutiile guvernamentale, politice, nonguvernamentale si patronale trebuie sa actioneze unitar pentru ca egalitatea de sanse sa devina un reflex si nu un gest fortat.Un pas important in acest sens a fost realizat de catre Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European care au declarat anul 2007 drept „Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti”.

In ultimii ani femeile din Romania ocupa pozitii din ce in ce mai importante in domenii cat mai diverse. Cu toate acestea inca mai persista ideea conform careia femeia trebuie sa ramana in « umbra ». Mai multe despre "Barbati vs Femei: suntem egali?":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania