Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » 24 de actiuni care te transforma din manager in lider

24 de actiuni care te transforma din manager in lider

24 de actiuni care te transforma din manager in lider

24 de actiuni care te transforma din manager in lider

“A sti sa conduci nu inseamna a sti sa domini, ci a sti sa convingi oamenii sa munceasca pentru un scop comun” (Daniel Goleman).

Care este diferenta dintre management si leadership? Aceasta este o intrebare adresata deseori ale carei raspunsuri sunt foarte diversificate. Cea mai mare diferenta dintre manageri si lideri este felul prin care acestia isi motiveaza angajatii, lucru ce defineste cel mai bine modalitatea lor de lucru si actiune. Multe persoane intrunesc ambele atributii, fiind atat lideri, cat si manageri. De asemenea, multi au functii de management, insa realizeaza ca nu pot conduce suflete, si atunci stagneaza la nivelul de manageri.

In ce consta, pana la urma, diferenta? In primul rand, managerii au subordonati, pe cand liderii au oameni care sa-i urmeze in activitati, in idei si intreprinderi.

Managerii, prin definitie, cum am spus, au subordonati, cu exceptia acelora pentru care titlul este un lucru formal si impropriu obtinut prin vechimea detinuta in aceasta arie, iar puterea lor asupra altora este alta decat autoritatea formala. Dar, in general, managerii se caracterizeaza prin: stil autoritar, tranzactional, focalizarea pe munca si nevoia de confort.

Managerii au un stil autoritar acordat, prin definitie, de catre companie, iar subordonatii acestora actioneaza, in mare masura, dupa spusele si dorintele lor, ceea ce defineste si stilul tranzactional. Acest lucru nu se intampla datorita faptului ca angajatii sunt robotizati, ci datorita unor recompense promise in schimbul muncii impuse. In general, managerii sunt platiti pentru a realiza munca in mod eficient si corect (deoarece si ei sunt subordonati cuiva), de obicei fiind constransi de timp si resurse financiare. Astfel, ei paseaza activitatile subordonatilor.

O cercetare realizata pe manageri demonstreaza ca acestia prefera o viata in general stabila si echilibrata, ceea ce ii determina ca in mediul organizational sa evite conflictele si riscurile pe cat posibil. In general, le place sa conduca o "echipa fericita".

Liderii nu au subordonati, cel putin nu atunci cand practica leadership-ul. In acest caz, ei trebuie sa renunte la controlul formal autoritar pentru ca leadership-ul inseamna sa ai oameni care sa te urmeze, iar realizarea acestui lucru se face intotdeauna in mod voluntar. Liderii se caracterizeaza, in general, prin: stil carismatic, de transformare, focalizarea pe oameni, explorarea riscului.

Nu este suficient sa le spui angajatilor ce trebuie sa faca pentru ca acestia sa actioneze pe masura. Un lider carismatic stie sa-i atraga, sa ii ghideze si sa realizeze o concordanta intre munca ce trebuie facuta si dorintele lor in aceasta privinta. Astfel, echipa va fi capabila sa-l urmeze pe lider indiferent de riscul pe care il implica sarcinile propuse. Liderul carismatic poate, prin persuasiune, sa atraga mai usor angajatii de partea lui. In general, ei se folosesc de promisiuni, transformari nu atat extrinseci, cum procedeaza managerii cat intrinseci, inducandu-le starea necesara in vederea demararii actiunii.

In acelasi studiu facut pe manageri in care s-a demonstrat ca managerii incearca sa evite situatiile riscante, s-a demonstrat, de asemenea, ca liderii actioneaza in mod diferit. Ei sunt in cautarea de riscuri, precum si in cautarea de solutii eficiente pentru acestea. Ei se simt confortabil in aceasta situatie si sunt capabili sa identifice riscurile si sa le modeleze in favoarea lor, sunt capabili sa incalce regulile pentru a obtine ce vor si pentru a finaliza cu succes o activitate. S-a demonstrat ca un numar surprinzator de astfel de lideri au avut probleme in viata private, probleme pe care au fost nevoiti sa le depaseasca, ca de exemplu o copilarie cu traume, dislexie etc. Aceste experiente i-au invatat probabil sa isi asume riscuri si sa actioneze in pofida parerilor dezaprobatoare ale celor din jur.

In tabelul urmator sunt ilustrate o serie de diferente dintre management si leadership. Bineinteles, aceasta caracterizare este ilustrativa pentru ca exista o multitudine de trasaturi ce fac diferenta dintre cele doua tipuri de conducere. Multe persoane pot fi atat manageri, cat si lideri intrucat pot intruni comportamente combinate.

 

Caracteristici, actiuni

Lider

Manager

 1. Fond

Maleabilitate

Stabilitate

 1. Concentrare pe

Viziune catre oameni

Organizarea muncii

 1. Detine

Adepti

Subordonati

 1. Orizont

Pe termen lung

Pe termen scurt

 1. Urmareste

Viziune

Obiective

 1. Abordare

Stabileste directivele

Planuieste detaliile

 1. Decizie

Facilitare

Executie

 1. Putere

Carisma personala

Autoritate formala

 1. Apeleaza la

Inima

Minte

 1. Energie

Pasiune

Control

 1. Dinamica

Proactiv

Reactiv

 1. Persuasiune

Vânzare

Impunere

 1. Stil

Transformare

Tranzactie

 1. Schimb

Entuziasm pentru munca

Aspecte financiare

pentru munca

 1. Prefera

Straduinta

Actiunea

 1. Doreste

Realizare

Actiune

 1. Risc

Asumare

Minimizare

 1. Reguli

Incalcare

Respectare

 1. Conflict

Util

Evitat

 1. Directie

Noi viziuni

Viziuni deja existente

 1. Adevar

Urmarit

Stabilit

 1. Grija

Ce este corect

Este corect

 1. Credit

Da

Ia

 1. Vina

Ia

Da

Diferenta dintre management si leadership poate fi ilustrata si prin considerarea uneia fara cealalta. Astfel ca leadershipul fara management stabileste o directie sau o vizune pe care angajatii o urmaresc fara a intelege pe deplin cum va fi condusa spre realizare, ceea ce conduce la finalizarea actiunii de catre alte persoane din cadrul organizatiei. Managementul fara leadership se bazeaza pe controlul tuturor resurselor prin care se asigura desfasurarea activitatii conform planurilor initiale, fara a modifica sau schimba directia de actiune si fara a incalca regulile deja stabilite. Aceasta abordare poate determina o finalitate eronata a actiunii dorite.

Warren Bennis, in anul 1989 stabileste urmatoarele diferente dintre manager si lider:

1. Managerul administreaza; liderul inoveaza !
2. Managerul este o copie; liderul este un original !
3. Managerul mentine; liderul dezvolta !
4. Managerul pune accentul pe sisteme si structuri; liderul pe oameni !
5. Managerul se bazeaza pe control; liderul inspira incredere !
6. Managerul are viziune pe termen scurt; liderul pe termen lung !
7. Managerul intreaba cum ? si cand ?; liderul intreaba ce ? si de ce ?
8. Managerul tinteste rezultatul final; liderul orizontul !
9. Managerul invita; liderul initiaza !
10. Managerul accepta status-quo-ul; liderul il provoaca !
11. Managerul este soldatul clasic bun; liderul este propriul lui general!
12. Managerul face bine lucrurile; liderul face lucruri bune !
13. Managerul este format si invata prin instruire; liderul prin educatie!"


Liderul carismatic nu are, in mod obligatoriu, o personalitate dominatoare sau puternica. El actioneaza intotdeauna intr-un mod calm fata de oameni si stiu sa-i asculte, sunt de incredere, iar de obicei iau greselile si criticile asupra lor. Reusesc astfel sa castige loialitatea echipei sale. Insa, sa nu intelegem gresit: liderul nu este foarte prietenos, el stie sa pastreze o anumita limita, o anumita distanta dintre el si angajati. Liderii sunt concentrati, de asemenea, asupra sarcinilor si a indeplinirii acestora. Ceea ce reusesc cu adevarat este sa insufle si celorlalti entuziasmul de a efectua o munca conform viziunii lor.

Scris de:
Vera Purdel - Specialist PR si comunicare
Extreme Training
http://www.traininguri.roMai multe despre "24 de actiuni care te transforma din manager in lider":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

24 de actiuni care te transforma din manager in lider


InapoiSus
 

Va recomandam: 24 de actiuni care te transforma din manager in lider

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania