“Ce salariu doriti?”. Aceasta intrebare, pusa in general la finalul interviului, si deseori precedata de o intrebare legata de salariul actual, este considerata un punct sensibil in discutia cu angajatorul. Un raspuns standard la aceasta intrebare nu exista, fiecare caz fiind unic.
Primul lucru de care trebuie sa tineti cont legat de salariu este modul in care va raportati la acesta. Daca voi va ganditi la salariul net, angajatorul se va referi la brut, cand va aborda acest subiect. Daca nu vi se precizeaza acest lucru odata cu oferta salariala, indrazniti sa intrebati, pentru a elimina orice neintelegere.
In al doilea rand, atunci cand sunteti intrebati despre pretentiile salariale, este de preferat sa dati o marja, in loc de o suma fixa. Cum determinati o marja de salariu corecta? Cautand informatii despre nivelul salarial echivalent cu experienta si nivelul vostru de studii. De asemenea, trebuie sa identificati care este nivelul salarial sub care nu doriti sa coborati.
In situatia stabilirii unei marje salariale, majoritatea candidatilor au asteptari si perceptii diferite de cele ale angajatorului. De exemplu, daca un candidat doreste sa castige 2000 lei net, el va da o marja salariala intre 1800 si 2200 lei. In aceasta situatie, angajatorul va considera ca respectivul candidat este pregatit sa castige 1800 lei, drept urmare ii va propune aceasta suma. Astfel, cel mai bine este ca salariul pe care vi-l doriti sa corespunda nivelului de jos al marjei pe care o dati angajatorului.
Daca salariul propus de angajator este sub asteptarile voastre, nu va grabiti sa refuzati. Interesati-va despre avantajele si beneficiile pe care le ofera compania. Acestea pot fi un castig real, pe langa salariu.
Atunci cand abordati problema salariului, trebuie sa raspundeti la intrebari cu sinceritate. Unii candidati ezita sa vorbeasca despre salariul actual, lucru care-i nemultumeste pe angajatori. Acestia pot crede ca nu pot stabili o relatie bazata pe incredere cu un potential angajat.
De asemenea, la intrebarea “Ce salariu doriti?”, evitati raspunsurile de tipul “Dar dvs., ce salariu imi propuneti?” sau “As dori un salariu mai mare decat cel actual...”. Nu veti castiga nimic daca fortati mana angajatorului. Ideal este sa ramaneti deschisi catre negociere. Nu va asteptati sa primiti exact ceea ce doriti. In schimb, gasiti o cale de mijloc.
Desi salariul este punctul cel mai sensibil din cadrul unui interviu, o abordare corecta a acestuia presupune in principal o viziune realista a pietei, flexibilitate, echilibru si mult calm.
Afla mai multe despre meseria pe care ti-o doresti si vezi daca ai calitatile necesare pentru a o profesa.
» Citeste tot articolulIn aceasta rubrica vom afla ce fac firmele pentru ca noi sa ne integram mai bine in noul colectiv, si ce ar trebui sa facem noi pentru a trece cu bine de perioada de integrare.
» Citeste tot articolulSpecialistii in Resurse Umane ne vorbesc despre salariu si negocierea salariului...
» Citeste tot articolul
Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania
studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing