Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Procesul de recrutare » Candidatura persoanelor cu dizabilitati

Candidatura persoanelor cu dizabilitati

Candidatura persoanelor cu dizabilitati

Candidatura persoanelor cu dizabilitati

Trebuie sa mentionam in CV sau in scrisoarea de intentie faptul ca avem o dizabilitate, sau e mai bine sa tinem secret acest aspect pana la interviu?


Majoritatea persoanelor care se afla in aceasta situatie si-au pus cu siguranta intrebarea daca este bine sa dezvaluie sau nu angajatorului faptul ca au o dizabilitate. Cei mai multi candidati se tem ca CV-urile lor sa nu fie respinse datorita "handicapului" si aleg sa nu spuna nimic pana ajung la interviu.

Din punct de vedere legal, persoanele cu dizabilitati au sanse egale in ocuparea unui loc de munca, atat timp cat handicapul respectiv nu le afecteaza activitatea profesionala. Noul Cod al Muncii stabileste o perioada de 30 zile de proba pentru persoanele cu handicap, perioada in care nu exista nicio obligatie contractuala de ambele parti. In plus, angajarea persoanelor cu handicap este o obligatie a tuturor institutiilor si societatilor publice sau private cu un numar minim de 50 angajati. In realitate insa, lucrurile nu stau deloc bine, statisticile aratand ca numarul persoanelor cu dizabilitati angajate la nivel national este sub 5%.

Prin urmare, ascunderea unei dizabilitati in candidatura este o practica de inteles, insa nu reprezinta o solutie viabila, ci doar un castig pana la interviu.  Mai devreme sau mai tarziu, candidatii sunt nevoiti sa dezvaluie acest aspect, iar in functie de modul in care o fac, consecintele pot fi pozitive sau negative.

Mentionarea unei dizabilitati in CV poate fi intr-adevar un dezavantaj, mai ales daca acesta este primul lucru pe care-l citeste angajatorul. Insa, daca aveti experienta in cadrul unei organizatii non-profit sau in cadrul unor programe speciale pentru persoanele cu dizabilitati, nu va feriti sa le mentionati in CV.

Daca doriti sa fiti de la inceput fair-play cu angajatorul si sa nu asteptati pana la interviu, cel mai corect este sa explicati dizabilitatea pe care o aveti in scrisoarea de intentie. Puteti incepe scrisoarea de intentie cu manifestarea interesului pentru job si cu prezentarea competentelor voastre. Explicati dizabilitatea pe care o aveti in al doilea sau al treilea paragraf, impreuna cu experienta voastra, mentionand aptitudinile dobandite, dar si limitarile impuse de dizabilitatea respectiva. Nu in ultimul rand, explicati cum va veti putea desfasura activitatea, in ciuda problemei dvs. Daca veti proceda in acest mod, angajatorul va aprecia onestitatea si determinarea voastra.

Dezvaluirea unei dizabilitati direct la interviu nu este cea mai fericita solutie, mai ales daca este vorba despre un handicap vizibil. Il puteti soca pe angajator, iar situatia va fi stanjenitoare de ambele parti. Daca in schimb, dizabilitatea de care suferiti nu este una vizibila si nu va afecteaza activitatea profesionala, puteti alege sa o dezvaluiti direct in cadrul interviului, dupa ce ati pus mai intai accent pe competenele si atuurile voastre pentru job-ul respectiv. 

Nu uitati: sansele de a obtine un job sunt mult mai mari daca veti impresiona prin calitati, nu prin slabiciuni!Mai multe despre "Candidatura persoanelor cu dizabilitati":

Ce informatii nu trebuie incluse in CV?

Ce informatii nu trebuie incluse in CV?

Informatiile pe care le includeti in CV trebuie selectate astfel incat acesta sa atraga atentia angajatorului intr-un mod pozitiv.

» Citeste tot articolul

Ce este scrisoarea de intentie?

Ce este scrisoarea de intentie?

Scrisoarea de intentie este un document structurat, de maxim o pagina, trimis angajatorului, in care va exprimati dorinta de a lucra in cadrul companiei, demonstrand ca aveti toate calitatile necesare pentru job-ul respectiv.

» Citeste tot articolul

Cum va pregatiti pentru un interviu in engleza?

Cum va pregatiti pentru un interviu in engleza?

Interviul intr-o limba straina este mai dificil si necesita o pregatire serioasa a candidatului.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania