Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Suspendarea contractului de catre angajat

Suspendarea contractului de catre angajat

Suspendarea contractului de catre angajat

Suspendarea contractului de catre angajat

In calitate de angajat al unei societati, aveti dreptul de a suspenda contractul de munca, in anumite situatii legale.

Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatului este posibila numai din motive intemeiate.

Situatiile legale in care va puteti intrerupe activitatea sunt urmatoarele:

a) c
oncediul de cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) c
oncediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) c
oncediul paternal;
d) c
oncediul pentru formare profesionala;
e) e
xecutarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) p
articiparea la greva.

Pentru a putea beneficia de concediu de ingrijire a copilului, trebuie sa faceti dovada realizarii unor venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului.
Pe perioada concediului, veti primi o indemnizatie de crestere a copilului. Daca reveniti la locul de munca inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, veti beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore, fara ca salariul si vechimea sa va fie afectate.

In cazul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, puteti sta acasa 45 zile pe an, pana cand copilul implineste varsta de 7 ani. Conditia minima pentru beneficierea de acest tip de concediu este dovada realizarii unor venituri impozabile de minim o luna sau 22 zile cumulate.

Concediul paternal se acorda in primele 8 saptamani nasterea copilului si este de 5 zile lucratoare. Daca tatal face dovada absolvirii unui curs de puericultura, concediul paternal se prelungeste cu inca 10 zile lucratoare. Acest tip de concediu este platit 100%.

Concediul pentru formare profesionala vi se acorda pe o perioada de maxim 10 zile lucratoare sau 80 de ore, pentru participarea la un stagiu sau un curs, in cazul in care nu ati beneficiat de un astfel de program din partea societatii.

Pentru participarea la greva, aveti dreptul sa va suspendati activitatea. Pe durata suspendarii veti primi toate drepturile prevazute in contractul de munca, cu exceptia celor salariale.

Daca va aflati in oricare din situatiile de mai sus, aveti dreptul legal de a suspenda contractul de munca. Pentru orice alt motiv, contractul de munca se suspenda de drept sau din initiativa angajatorului.Mai multe despre "Suspendarea contractului de catre angajat":

Contractul de munca

Contractul de munca

Trebuie sa fim atenti atunci cand semnam un contract de munca. Ce trebuie sa urmarim? Specialistii in Resurse Umane ne vorbesc despre contractul de munca

» Citeste tot articolul

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

» Citeste tot articolul

Suspendarea contractului de catre angajator

Suspendarea contractului de catre angajator

Aflati in ce conditii angajatorul are dreptul de a va suspenda contractul de munca.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania