Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact

Salans

Contractul de munca: Salans

Salans

Salans
Iulia Enescu, Public Affairs Coordinator

Angajarea in baza unui contract de munca este, in mod evident, ceea ce isi doreste un student aflat la inceputul carierei. Insa el trebuie sa isi cunoasca drepturile pentru a nu deveni victima unui angajator de rea-credinta.

Este important de stiut ca exista un set de prevederi cu caracter de protectie prestabilit, urmand ca orice nou angajat sa beneficieze de acestea, in conformitate cu sistemul piramidal al dreptului muncii. Baza acestui sistem este Codul Muncii. Acesta se completeaza cu prevederile contractelor colective de munca la nivel national, la nivel de ramura economica si la nivel de unitate. Varful piramidei este contractul individual de munca, acesta neputand sa contina prevederi mai putin favorabile celor din Codul Muncii si din contractele colective de munca.

Contractul individual de munca are o forma standard care trebuie sa mentioneze, printre altele, pozitia salariatului in firma, conditiile de lucru, salariul lunar brut si drepturile legate de concediu. Totusi, forma impusa de lege nu ingradeste posibilitatea salariatului de a negocia drepturi suplimentare, fara a micsora gradul de protectie minimala acordat prin reglementarile mai sus mentionate.

Cu titlu de exemplu, mentionam ca astfel de prevederi de protectie se pot referi la salariul minim brut de baza, care in momentul de fata (martie 2008) este stabilit la 540 Ron/luna (HG 1507/2007). Importanta este si durata minima a preavizului pentru concediere, de minimum 15 zile lucratoare, in absenta caruia orice decizie de concediere este nula. Exceptie fac persoanele angajate in perioada de proba, pentru care contractul de munca poate inceta fara preaviz.Mai multe despre "Salans":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania