Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Detasarea

Detasarea

Detasarea

Detasarea

Detasarea presupune modificarea unilaterala a contractului de munca, in interesul angajatorului.

Detasarea consta in schimbarea temporara a locului de munca al salariatului la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

La fel ca si in cazul delegarii, detasarea este dispusa de angajator si nu poate fi refuzata decat in cazuri exceptionale si pentru motive personale temeinice. Durata detasarii nu poate depasi un an, insa poate fi prelungita cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Spre deosebire de delegare, detasarea suspenda contractul de munca, intrucat salariatul nu-si mai exercita activitatea in acelasi loc si nu mai este platit de acelasi angajator. In cazul detasarii se poate modifica si felul muncii, cu acordul angajatului. Acesta poate exercita si o functie superioara, situatie in care va avea un salariu corespunzator. Persoana detasata nu poate fi incadrata pe un post inferior, cu un salariu mai mic.

Pe toata durata detasarii, angajatul beneficiaza de drepturile care ii sunt cele mai favorabile, fie de la unitatea cedenta (unitatea care a dispus detasarea), fie de la unitatea cesionara (unitatea la care  s-a dispus detasarea). Acesta nu poate beneficia insa de un cumul de drepturi de la ambele societati. Daca angajatorul la care se dispune detasarea nu-si indeplineste la timp toate obligatiile salariale fata de angajatul detasat, acesta se poate adresa unitatii cedente pentru plata salariului.

Atat pentru delegare cat si pentru detasare, angajatul beneficiaza de plata cheltuielilor de cazare si transport, precum si de diurna. Desi pe perioada detasarii, angajatul este subordonat celui de-al doilea angajator, anumite masuri, precum sanctiunile disciplinare sau desfacerea disciplinara a contractului de munca, nu pot fi aplicate decat cu acordul unitatii care a dispus detasarea.

Nu confundati detasarea cu delegarea! Aceasta din urma presupune deplasarea in interes de serviciu pe o perioada de maxim 60 zile la o filiala sau o sucursala, fara nicio modificare adusa fisei postului sau drepturilor salariale.

 

 Mai multe despre "Detasarea":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania