Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Delegarea

Delegarea

Delegarea

Delegarea

Aflati mai multe detalii despre ce reprezinta delegarea si care sunt obligatiile si drepturile angajatului in aceasta situatie.

Delegarea reprezinta "exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca" (Art. 43 din Codul Muncii).

Este vorba de fapt, de deplasarea in interes de serviciu, pe care orice angajator are dreptul sa o ceara, iar salariatul este obligat sa o execute. Delegarea se inscrie in modificarea unilaterala a contractului de munca, impreuna cu detasarea. Angajatul nu poate refuza o delegare. In caz contrar, poate fi sanctionat disciplinar.

Delegarea poate fi dispusa:
 •  de la sediul principal al unitatii, la sediul uneia dintre sucursalele sale, la un punct de lucru;
 •  de la o sucursala dintr-o localitate la un punct de lucru intr-o alta localitate, sau intr-o alta tara;
 •  de la sediul angajatorului la sediul unei alte unitati.

De cele mai multe ori, delegarea intervine din motive obiective: cheltuieli salariale reduse, disponibilitatea fortei de munca,etc. Cu toate acestea, angajatoul nu are obligatia de a justifica din punct de vedere tehnic sau economic delegarea.

Schimbarea temporara a locului de munca se poate dispune ori de cate ori interesul societatii o cere. Durata delegarii nu trebuie sa depaseasca 60 zile. Delegarea se poate prelungi, insa numai cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile. Delegarea se poate dispune si fragmentat, in functie de necesitatile angajatorului.

Delegarea se refera strict la locul muncii, nu si la functie sau salariu. Pe toata durata delegarii, salariatul este in continuare subordonat unitatii care a dispus delegarea si isi pastreaza functia si drepturile salariale. Delegarea nu suspenda contractul de munca sau prestarea muncii de catre salariat, iar perioada delegarii constituie vechime in munca.

Angajatul care este delegat beneficiaza si de alte drepturi:
- plata cheltuielilor de transport si cazare;
- indemnizatie de delegare (diurna).

Nu confundati delegarea cu delegarea de atributii sau delegarea de competenta! In cazul delegarii de atributii, angajatul inlocuieste pe o perioada determinata un alt angajat, preluandu-i functia. Delegarea de competenta consta in renuntarea la una sau mai multe atributii importante ale unei functii.

 Mai multe despre "Delegarea":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania