Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Louis Berger

Articol preluat din Ghidul Carierei tale

Louis Berger

Despre contractul de munca: Louis Berger

Louis Berger

Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Ghidul Carierei Tale, Editia de Toamna 2008  

 

 

LOUIS BERGER
Valentina Tontoroiu, Reprezentant Departament Resurse Umane

 

Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. 

Orice tanar aflat in situatia de a semna primul sau contract individual de munca ar trebui sa stie mai intai de toate ca legislatia romaneasca prevede un format standard al contractului individual de munca, dar care poate fi particularizat in functie de anumite criterii avute in vedere la angajarea sa in postul pe care a fost acceptat. Cu alte cuvinte, clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca, dar pot contine prevederi mai favorabile negociate de partile contractante.
 

Legea 53/2003, respectiv Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare, in articolul 17 stabileste clauzele esentiale pe care trebuie sa le contina orice contract individual de munca si despre care angajatorul are obligatia de a-l informa pe viitorul salariat anterior incheierii contractului individual de munca si, dupa aceea, ori de cate ori intervine o modificare a acestuia. 

Daca la momentul semnarii, salariatul considera ca are nevoie de explicatii suplimentare, acesta le poate solicita reprezentantului Departamentului de Resurse Umane din cadrul organizatiei angajatorului sau se poate adresa oricaruia dintre inspectorii cu atributii de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca. Mai mult decat atat, la semnarea contractului individual de munca, salariatul poate fi asistat de catre un tert conform propriei optiuni. Cel mai important lucru este ca atunci cand semneaza contractul sa o faca in deplina cunostinta de cauza pentru ca aceasta reprezinta acordul de vointa manifestat, iar invocarea ulterioara a necunoasterii prevederilor legale nu absolva pe nimeni de raspundere. 

De la data incheierii contractului individual de munca angajatorul are la dispozitie, conform articolului 1 din Legea 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca un termen de 20 de zile pentru inregistrarea acestuia la Inspectoratul Teritorial de Munca. Dupa aceasta data salariatul poate solicita oricand exemplarul sau in original in vederea pastrarii ca o dovada a calitatii de salariat si a celorlalte aspecte subsecvente acestei calitati.

 Mai multe despre "Louis Berger":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania