Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Codul Muncii 2011: preavizul

Codul Muncii 2011: preavizul

Codul Muncii 2011: preavizul

Codul Muncii 2011: preavizul

Preavizul este unul din elementele esentiale modificate in noul Cod al Muncii in 2011.

Preavizul este un termen care se acorda angajatului odata cu anuntarea incetarii contractului de munca si pana la incetarea efectiva a acestuia.

Preavizul este un drept de care angajatul beneficiaza in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si psihica, necorespundere profesionala, sau pentru motive ce nu tin de persoana sa (desfiintarea locului de munca).
Totodata, preavizul este si o obligatie a persoanelor care isi prezinta demisia. La randul sau, angajatorul beneficiaza de termenul de preaviz in cazul demisiei unui angajat, pentru ca productivitatea si activitatea societatii sa fie afectata intr-o masura cat mai mica.

O modificare importanta in noul Cod al Muncii din 2011 este prelungirea perioadei de preaviz, atat in ceea ce priveste concedierea, cat si demisia. Astfel, in cazul concedierii, preavizul a fost prelungit de la 15 zile lucratoare la 20 zile lucratoare.

In cazul demisiei, perioada de preaviz a fost prelungita de la 15 zile calendaristice la 20 zile lucratoare pentru angajatii in functie de executie, iar de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare pentru angajatii in functie de conducere.

Pe durata preavizului, angajatul are aceleasi drepturi si obligatii ca si in timpul executarii contractului de munca. Daca in aceasta perioada intervine suspendarea contractului de munca, termenul de preaviz este suspendat corespunzator si va fi reluat dupa incetarea suspendarii contractului.

Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz in cazul demisiei angajatului, iar angajatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate in contractul de munca.
Pentru persoanele care se afla in perioada de proba, incetarea raporturilor de munca nu necesita preaviz, fie ca este vorba de demisie sau concediere.

Durata de preaviz este reglementata in contractul individual de munca al fiecarui angajat si este un element important atat pentru angajat, cat si pentru angajator.Mai multe despre "Codul Muncii 2011: preavizul":

Codul Muncii 2011: perioada de proba

Codul Muncii 2011: perioada de proba

Una din principalele schimbari aduse odata cu noul Cod al Muncii 2011 se refera perioada de proba.

» Citeste tot articolul

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

» Citeste tot articolul

Incetarea contractului prin acordul partilor

Incetarea contractului prin acordul partilor

Incetarea contractului de munca prin acordul partilor este formalitatea cea mai des intalnita de incheiere a raporturilor de munca dintre angajat si angajator.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania