Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Suspendarea contractului de catre angajator

Suspendarea contractului de catre angajator

Suspendarea contractului de catre angajator

Suspendarea contractului de catre angajator

Aflati in ce conditii angajatorul are dreptul de a va suspenda contractul de munca.

Suspendarea contractului de munca reprezinta intreruperea temporara a muncii de catre un salariat, din mai multe motive. Contractul de munca poate fi suspendat de drept, din initiativa angajatorului, din initiativa angajatului sau prin acordul partilor.

Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului intervine in urmatoarele situatii:
- pe durata cercetarii disciplinare;
- ca sanctiune disciplinara;
- in situatia in care angajatorul formuleaza o plangere penala impotriva angajatului sau acesta este trimis in judecata pentru fapte penale, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
- in cazul intreruperii temporare a activitatii, in special din motive economice, tehnologice, etc;
- pe durata detasarii.

In ceea ce priveste suspendarea contractului de munca pentru sanctionarea disciplinara, durata suspendarii nu trebuie sa depaseasca 10 zile lucratoare.

In situatia in care angajatul este trimis in judecata, i se suspenda contractul de munca de la data formularii plangerii penale, pana la data hotararii judecatoresti. Daca angajatul este considerat nevinovat, angajatorul are obligatia sa-i plateasca o despagubire egala cu salariul si cu toate celelalte drepturi de care a fost lipsit pe durata suspendarii.

Daca suspendarea contractului de munca intervine in caz de somaj tehnic, angajatul primeste, pe toata perioada somajului, o indemnizatie de minim 75% din salariu. In acest mod, el se afla la dispozitia angajatorului pe toata aceasta perioada.

Pentru angajatul detasat, se suspenda contractul de munca in cadrul unitatii care a dispus detasarea. Angajatul nu poate fi detasat la o alta unitate pe o perioada mai mare de un an.

Toate aceste reguli sunt prevazute in Codul Muncii si reprezinta situatii legale de suspendare a contractului de munca de catre angajator.Mai multe despre "Suspendarea contractului de catre angajator":

Contractul de munca

Contractul de munca

Trebuie sa fim atenti atunci cand semnam un contract de munca. Ce trebuie sa urmarim? Specialistii in Resurse Umane ne vorbesc despre contractul de munca

» Citeste tot articolul

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului de munca

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

» Citeste tot articolul

Incetarea contractului de munca

Incetarea contractului de munca

Incetarea contractului de munca poate interveni in mai multe situatii. Atat angajatul, cat si angajatorul, trebuie sa fie la curent cu toate informatiile legate de incetarea contractului de munca.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania