Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Concedierea din motive economice

Concedierea din motive economice

Concedierea din motive economice

Concedierea din motive economice

Concedierea din motive ce nu tin de persoana salariatilor ii protejeaza pe acestia, oferindu-le anumite drepturi. Aflati care sunt acestea!

Angajarea si dobandirea calitatii de salariat presupune cunoasterea unor drepturi si responsabilitati. Datoria noastra este de a fi informati, pentru a sti cum sa actionam atunci cand ne confruntam cu situatii mai neplacute, precum concedierea din motive economice.

Cauzele concedierii

Pentru a desfiinta un loc de munca, angajatorul trebuie sa aiba unul din motivele urmatoare:

  • dificultati economice prin care trece compania, care pot fi demonstrate prin scaderea cifrei de afaceri, plati intarziate, datorii catre banci, etc;
  • transformari tehnologice, ca urmare a introducerii unor utilaje, masini care inlocuiesc munca manuala;
  • reorganizarea activitatii, de exemplu schimbarea obiectului de activitate;
  • externalizarea unor servicii;
  • mutarea companiei intr-o alta localitate.

Drepturile angajatului

Daca ati fost concediat pentru unul din motivele de mai sus, aveti in primul rand, dreptul la un preaviz de minim 20 zile lucratoare. De asemenea, pe perioada preavizului, aveti dreptul sa lucrati doar jumatate de norma (adica 4 ore pe zi, la un program normal de 8 ore), fara ca salariul si vechimea in munca sa va fie afectate. Scopul acestei reglementari este de a va oferi timp sa va cautati un job, sa participati la interviuri, etc.

Cel mai important drept al salariatului concediat din motive neimputabile acestuia este somajul. Nu trebuie sa uitam insa si de plata compensatorie, care nu poate fi mai mica decat un salariu de baza si care este reglementata in contractul individual sau in cel colectiv de munca al companiei. In general, firmele private acorda de la 3 pana la 10 salarii pentru desfiintarea unui loc de munca.

Concedierea colectiva

In cazul concedierii colective, motivele si drepturile angajatilor raman aceleasi. Diferenta este ca se vizeaza un numar mai mare de persoane care vor fi concediate in acelasi timp, iar impactul asupra societatii este unul mult mai serios. Numarul minim de salariati care pot fi concediati colectiv este intre 10 (daca firma nu are mai mult de 100 angajati) si 30 (daca firma are cel putin 300 angajati).

Mai trebuie mentionat si faptul ca, timp de 9 luni de zile, compania nu mai are dreptul sa angajeze alte persoane pe locurile de munca ale celor concediati. In plus, daca angajatorul isi reia activitatea, este obligat sa primeasca inapoi persoanele concediate, fara examen, interviu sau perioada de proba.

Nu uitati ca pentru a beneficia de toate aceste drepturi este important sa le cunoasteti!Mai multe despre "Concedierea din motive economice":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Va recomandam: Concedierea din motive economice

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania