Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Contractul de munca » Clauza de formare profesionala

Clauza de formare profesionala

Clauza de formare profesionala

Clauza de formare profesionala

Clauza de formare profesionala este un act aditional, adaugat la contractul individual de munca si contine anumite prevederi care trebuie respectate, in urma participarii la un stagiu de pregatire profesionala.

Conform Codului Muncii, salariatii au dreptul de a participa la programe pentru formare profesionala, la un anumit interval de timp.

Daca participati la un stagiu de formare profesionala ce are loc din initiativa angajatorului, e bine sa stiti ca toate cheltuielile aferente stagiului sau cursului de formare profesionala sunt suportate de catre acesta.

Clauza de formare profesionala are urmatoarele prevederi legate de drepturile salariale pe parcursul stagiului/cursului pe care il urmati:

-
daca scoaterea din activitate nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului de lucru, veti primi toate drepturile salariale prevazute in contractul de munca;
-
daca scoaterea din activitate depaseste 25% din durata zilnica a timpului de lucru, beneficiati de salariul de baza si de sporul de vechime;
-
 daca scoaterea din activitate este integrala, veti beneficia de o indemnizatie platita de angajator, iar contractul de munca se suspenda.

Cea mai importanta prevedere pe care o contine clauza de formare profesionala este legata de scoaterea integrala din activitate. Daca aceasta este mai mare de 60 de zile, angajatorul poate folosi clauza de formare profesionala pentru a va pastra in companie minim 3 ani de la data absolvirii cursului sau stagiului de formare profesionala.

In cazul in care, doriti sa plecati din companie prin demisie mai devreme de 3 ani, aveti obligatia de a restitui plata cheltuielilor aferente cursului/stagiului efectuat, proportional cu perioada nelucrata.

Aceasta prevedere din clauza de formare profesionala este valabila si daca sunteti concediat pentru motive disciplinare. Clauza de formare profesionala se anuleaza, in schimb, in situatia in care concedierea nu are loc din vina voastra.

In calitate de salariat, e bine sa cunoasteti toate aceste prevederi legate de clauza de formare profesionala, pentru a fi mai bine informati in situatia in care veti participa la un program de formare profesionala.Mai multe despre "Clauza de formare profesionala":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania