Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact

Somajul tehnic

Somajul tehnic

Somajul tehnic

Somajul tehnic se poate intinde pe o perioada continua sau poate fi alcatuit, in acelasi an calendaristic, din mai multe perioade diferite si cumulate.


Angajatorii care decid sa beneficieze de somaj tehnic
 vor depune lunar, cu respectarea prevederilor legale, declaratia nominala, in care vor inregistra asiguratii care se afla in situatia intreruperii temporare a activitatii.

Intreruperea temporara a activitatii angajatorului, somajul tehnic, constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii, un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. In perioada de preaviz salariatii nu pot fi in somaj tehnic, in aceasta perioada ei trebuie sa fie pontati „prezent”.

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale).

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
- isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
primeste aproape la fel de multi bani ca atunci cand lucreaza, poate chiar mai multi (in functie de numarul de persoane in intretinere), deoarece indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale.

 Mai multe despre "Somajul tehnic":

Metode de a evolua in cariera

Metode de a evolua in cariera

Fie ca este vorba de promovarea la locul de munca sau de traseul vostru profesional puteti consulta metode pentru a urca in ierarhia in care va aflati.

» Citeste tot articolul

Munca in open space

Munca in open space

Organizarea spatiului de lucru de tip “open space” este din ce in ce mai populara printre companii. Iata cateva sfaturi necesare unei bune coabitari in acest mediu de lucru modern.

» Citeste tot articolul

Cum sa alegeti intre doua job-uri?

Cum sa alegeti intre doua job-uri?

Tocmai ati primit doua raspunsuri pozitive in urma interviurilor de recrutare la care ati participat si ezitati in alegerea unui job? Solicitati o perioada pentru a analiza ofertele.

» Citeste tot articolul


InapoiSus
 

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania