Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Cariera si experienta profesionala » Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Linistiti-va si fiti atenti: dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Cadrul: o grupa de clasa intai intr-o scoala din Manhattan. Nu orice fel de grupa, insa, ci una cu multi copii cu nevoi speciale, hiperactivi. In timp ce clasa este un furnicar de activitate, cu unii copii in culmea hiperactivitatii, educatoarea le spune elevilor ca vor asculta un CD. Copiii fac liniste, apoi se linistesc complet cand CD-ul incepe si aud vocea unui barbat care le spune ca vor asculta o serie de sunete.

Copiii sunt instruiti de vocea barbatului sa nu spuna cu voce tare numele a ceea ce aud. Dar in timp ce asculta sunetele, ei nu o fac ca restul copiilor, stand linistiti pe scaun. Acesti copii hiperactivi asculta cu intregul corp: la sunetul unei pasari, dau din maini ca si cum ar avea aripi. Cu toate acestea, ei raman concentrati si calmi pe toata durata celor sase minute ale CD-ului.


Vocea de pe CD este a mea, iar cuvintele ii apartin Lindei Lantieri, o veche prietena si colega. Linda a introdus programe de educatie sociala si emotionala in scolile publice din New York care au fost apoi adoptate peste tot in lume. Cel mai recent program al sau adauga dezvoltarea constiintei de sine la copii in setul de baza pentru inteligenta emotionala intr-una din versiuni pentru a augumenta puterea de concentrare si atentia, iar in alta pentru a-i ajuta pe copii sa se linisteasca. Cartea si CD-ul Lindei „Dezvoltarea inteligentei emotionale" (Building Emotional Intelligence) are instructiuni adaptate pentru trei grupe de varsta: 1 - 5, 8 - 11 si 12+. Ea explica cum pot profesorii sau parintii sa implementeze aceste instructiuni.


CD-ul Lindei exemplifica modurile in care putem utiliza neuroplasticitatea pentru a ajuta copiii sa-si insuseasca abilitati care sunt cruciale pentru inteligenta emotionala. Conform lui Richard Davidson, fondator al Laboratorului pentru Neurostiinta Afectiva de la Universitatea din Wisconsin, acest tip de training oferit de Linda intareste circuitele neurale care ne ajuta sa ne auto-identificam si cele care tin de auto-control si empatie (pentru explicatia oferita de Davidson ascultati CD-ul acestuia, „Educa-ti creierul: cultivarea abilitatilor emotionale - Training the Brain: Cultivating Emotional Skills).


A fost imbucurator sa vad reactiile lui Jon si Myla Kabat-Zinn la programul Lindei; Jon este un pionier in domeniul utilizarii constiintei de sine in aria medicinei si co-autorul unei revolutionare carti pentru parinti, „Binecuvantarile de zi cu zi: mecanismele constiintei de sine din spatele parintilor" (Everyday Blessings: The Inner Work of Mindful Parenting), scrisa impreuna cu sotia sa, Myla. Cei doi au vizitat o scoala primara din Manhattan ce foloseste programele Lindei si au fost placut surprinsi sa vada cum copiii hiperactivi erau linistiti si atenti in timpul instructiunilor de calmare si concentrare.


In viziunea lui Richard Davidson astfel de instructiuni se folosesc de o perioada neurala propice din timpul copilariei. Circuitele neurale ce ne permit sa fim atenti, sa ne linistim, si sa fim empatici se formeaza in primele doua decenii ale vietii. Daca lasam ca acestea sa se dezvolte la voia intamplarii, riscam ca ai nostri copii sa dezvolte deficiente in aceste arii cheie si sa intampine probleme mai tarziu in viata, in relatii personale si la munca, pe cand o educatie sistematica a acestor abilitati ii va ajuta intreaga viata.


Poate ca faptul cel mai important pentru misiunea scolilor, acela de a educa, este ca atunci cand copiii invata sa fie atenti si sa se linisteasca, ei retin mai bine. In unele scoli din Manhattan, profesorii pun CD-ul pentru copii chiar inainte de un test pentru a-i ajuta sa intre in acea stare de spirit favorabila invatarii si memoriei. Linda a creat, astfel, un asistent de nepretuit pentru profesori, un mod de a-i ajuta pe copii sa devina studenti mai buni - nu doar sa invete mai bine, ci sa isi imbunatateasca si comportamentul.


Parintii si profesorii le spun copiilor la nesfarsit sa se linisteasca sau sa fie atenti, dar evolutia naturala a circuitelor neurale ale unui copil face ca acestea sa fie inca in curs de dezvoltare. Ele sunt modelate de experientele pe care copiii le vor avea, astfel ca ceea ce le ofera Linda este extrem de valoros. Putem ajuta copiii oferindu-le lectii sistematice ce vor ajuta la dezvoltarea acestor abilitati inca din stadiile incipiente. Asta a realizat Linda prin curicula ei de exceptie, acum disponibila pentru orice tip de clasa.


Autor:
Daniel Goleman - invitat Extreme Training
Daniel Goleman vine in Romania pe 25 septembrie 2013
. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, "Leadership-Puterea Inteligentei Emotionale", gasiti pe http://daniel-goleman.ro/eq/?extreme . Folosind codul promo "EXTREME" la inregistrarea, veti beneficia de 200 E discount.Mai multe despre "Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii


InapoiSus
 

Va recomandam: Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania