Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Concediu » Zile libere platite

Zile libere platite

Zile libere platite

Zile libere platite

In calitate de salariat, aveti dreptul la zile libere platite pentru anumite situatii si evenimente familiale, precum si in cazul sarbatorilor legale.

Inafara concediului de odihna anual, de 21 zile lucratoare, angajatorul are obligatia sa va acorde alte zile libere platite daca va aflati intr-o situatie familiala deosebita. De asemenea, zilele de sarbatori legale sunt considerate tot zile libere platite.

Conform Codului Muncii, angajatul are dreptul la zile libere platite pentru situatiile urmatoare:
- casatoria salariatului - 5 zile libere;
- casatoria unui copil al salariatului - 2 zile libere;
- nasterea unui copil, in cazul in care salariatul este tatal - 5 zile libere sau 10 zile libere daca se face dovada unui curs de puericultura;
- decesul parintilor, socrilor, sotului - 3 zile libere;
- decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi libera;
- donatorii de sange - 1 zi libera;
- la schimbarea locului de munca intr-o alta localitate - 5 zile libere.

Toate aceste zile libere platite sunt zile lucratoare ce nu se deduc din concediul de odihna si nu pot fi considerate concediu fara plata.

In acelasi timp, exista anumite zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Acestea sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului (15 august);
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie).

In plus, se mai acorda 2 zile libere platite pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele ce apartin acestora.

In situatia sarbatorilor legale, zilele libere platite pot fi lucratoare sau nelucratoare. In cazul in care aveti un program de lucru normal, de luni pana vineri, nu aveti niciun alt beneficiu pentru sarbatorile din weekend. In schimb, daca
job-ul vostru presupune munca in ture sau in schimburi, pentru zilele de sarbatoare legala in care veti lucra vi se acorda alte zile libere platite in urmatoarele 30 de zile, sau vi se plateste ziua respectiva cu un spor de 100%.

Inafara de toate aceste zile libere platite, angajatorul va poate acorda si alte
zile de concediu suplimentar, ce sunt prevazute in contractul de munca, insa are obligatia de a respecta minimul de zile libere platite ce se acorda la nivel national.Mai multe despre "Zile libere platite":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

Zile libere platite


InapoiSus
 


Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania