Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Concediu » Concediul de maternitate

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate

Inainte si dupa nastere, angajatele beneficiaza de un concediu medical special, numit concediu de maternitate. Acordarea acestuia presupune cunoasterea anumitor reguli.

Concediul de maternitate se acorda femeilor inainte si dupa nastere si are caracter obligatoriu. Pentru acest tip de concediu, ca si in cazul concediului medical sau de carantina, se suspenda de drept contractul de munca, fiind vorba de o incetare temporara a activitatii, care nu tine nici de angajat, nici de angajator.

Pentru concediul de maternitate se acorda un numar de maxim 126 zile calendaristice, impartite astfel : 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere.
Dintre acestea, obligatorii sunt 42 de zile dupa nastere (perioada de lauzie).

Indemnizatia de concediu de maternitate reprezinta 85% din salariu si se acorda din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Pentru a putea beneficia de indemnizatia de maternitate, salariatele trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin o luna de zile sau de 22 zile cumulate in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului.

Baza de calcul a concediului de maternitate reprezinta media veniturilor brute pe ultimele 6 luni anterioare concediului. Indemnizatia se acorda insa in limita maxima a 12 salarii minime pe economie.

In afara de toate aceste reglementari, Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010 specifica faptul ca, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, angajatorul va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza avut si indemnizatia legala pe care o primeste.
Perioada pe durata careia se acorda compensarea se stabileste la nivelul fiecarei companii, cu mentiunea ca aceasta nu poate fi mai mica de 6 saptamani.

Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu concediul pentru cresterea copilului, care se acorda de la sfarsitul perioadei de lauzie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Acest tip de concediu se poate acorda mamei sau, dupa caz, tatalui si se incadreaza la suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului.Mai multe despre "Concediul de maternitate":

Concediul pentru formare profesionala

Concediul pentru formare profesionala

Angajatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concediu pentru formare profesionala. Acesta se poate acorda cu sau fara plata.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

Concediul de maternitate


InapoiSus
 


Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania