Recrutam.ro - Ghidul carierei tale

Contact
Home » Sfaturi » Concediu » Concediul medical

Concediul medical

Concediul medical

Concediul medical

Concediul medical presupune suspendarea automata a contractului de munca. In perioada in care un angajat se afla in concediu medical, potrivit legii, acesta nu poate fi concediat.

Avand in vedere ca in aceasta perioada companiile fac concedieri in lant, angajatii incearca sa-si salveze job-ul sau sa amane data concedierii prin perioade lungi si dese de concediu medical. Concediul medical aduce venituri mai mari decat in cazul in care o persoana ar deveni somera.

Indemnizatia de concediu medical se calculeaza si se plateste conform prevederilor O.U.G. nr.158/2005, pe baza concediului medical prezentat de catre salariat angajatorului pana cel mai tarziu in 5 ale lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Pentru a beneficia de plata concediului medical, conditia de stagiu de cotizare este de minimum o luna in sistemul public de asigurari sociale de stat. Pe perioada concediului medical, angajatorul este scutit de plata contributiei la fondul pentru somaj, deoarece contractul individual de munca se consideră suspendat.

Un angajat poate beneficia, de regula, de 90 de zile de concediu medical pe an, dar poate beneficia de dublul acestei perioade daca o poate dovedi medical. In cea mai mare parte a perioadei de concediu medical, angajatul este platit de stat, angajatorul fiind obligat sa plateasca doar un anumit numar de zile.

Din categoria concediului medical face parte si concediul de maternitate. Cuantumul indemnizatiei pentru concediul de maternitate se determina prin aplicarea unui procent de 85% la baza de calcul a indemnizatiei stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.

Certificatul de concediu medical (CCM) este documentul medical, care poate avea implicatii medico-legale, pe baza caruia se motiveaza absentele de la locul de munca si acele zile sunt platite (deci certificatul de concediu medical reprezinta un ordin de plata, un document contabil-financiar).Mai multe despre "Concediul medical":

Model CV

Model CV

Cautati un MODEL DE CV? Un model CV este foarte important pentru a crea o candidatura perfecta, pentru obtinerea unui interviu sau chiar a unui loc de munca. Pentru a va ajuta in demersul pe care-l faceti, in aceasta rubrica, va punem la dispozitie mai multe modele de CV-uri.

» Citeste tot articolul

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie

Scrisoare de intentie: Cum sa realizezi o scrisoare de intentie, cateva trucuri, exemple si modele de scrisori de Intentie, si ce greseli trebuie sa eviti atunci cand redactezi o scrisoare de intentie...

» Citeste tot articolul

Quizz Cariera

Quizz Cariera

Va oferim Quizz-uri on-line interactive, pe diferite teme, pentru a va testa personalitatea si aptitudinile.

» Citeste tot articolul

Concediul medical


InapoiSus
 


Utilizator inregistrat?

parola uitata?
 

Gaseste-ti jobul potrivit:

 

Keywords :

Copyright © recrutam.ro 2007 - Toate drepturile rezervate - Termeni & conditii - Contact - Site Map - ISEOM - Recrutam.ro is Managed by Ellipse Marketing Romania

studiu de piata - studii de piata - cercetare de piata - cercetare marketing

© ELLIPSE MARKETING Romania